Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Zwangerschap baby 2

Ben je in verwachting?

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding biedt jou en je partner de tijd en de rust om stil te staan bij de band tussen jullie en het kindje in je buik.

Het kindje kan nog niet praten, maar wel heel goed voelen. Het kindje voelt spanning en ontspanning en hoe je je kindje draagt is ook voelbaar voor hem of haar. Jullie ontdekken hoe je kindje beweegt en reageert. En aan het eind van de zwangerschap heb je een klus te klaren: de bevalling. Hierop gaan jullie je voorbereiden.

In tegenstelling tot de meeste vormen van zwangerschapsbegeleiding is het geen groepsbegeleiding, maar een individuele begeleiding waarin bij voorkeur beide ouders worden betrokken.

Wat bij de begeleiding in ieder geval aan bod komt:

Contact maken

Samen worden jullie begeleid om al vroeg in de zwangerschap gevoelsmatig contact met je kindje te maken. Dit contact geeft jullie kind een goede start in het leven en bereidt jullie samen voor op het ouderschap

De balans

Je leert je hoe je ruimte kan maken voor het groeiende kindje in je buik en hoe je het kindje het beste kunt dragen.

Naarmate je meer contact hebt met je kindje en je eigen lichaam, zal de zwangerschap voor beiden comfortabeler zijn. Je kindje zal zich daar het meest prettig voelen en zelf heb je minder last van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken. Als partner leer je hoe je daarin kunt begeleiden en ondersteunen.

Voorbereiden op de bevalling

Jullie bereiden je voor op de bevalling. Je ontdekt je krachten en leert hoe je om kunt gaan met de pijn van de bevalling en optimaal je vermogen kunt inzetten tijdens de bevalling.

Na de geboorte

Nadat jullie kindje is geboren, is het soms zoeken naar nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen die zijn plek inneemt in je gezin. Daar is ruimte voor nodig. In de sessie na de geboorte kijken we terug op de bevalling en is er aandacht voor de nieuwe balans.

Persoonlijk en op maat

In de begeleiding stem ik af op jullie persoonlijke behoeften en ervaringen. Iedereen heeft verwachtingen, gedachten en gevoelens bij het krijgen van een kindje. Deze kunnen heel mooi zijn, maar kunnen ook pijnlijk, verdrietig of angstig zijn. In de begeleiding is ruimte voor deze verwachtingen en gevoelens.

Kies je voor begeleiding omdat de zwangerschap je zwaar valt, bijvoorbeeld doordat je je somber voelt, stress ervaart of naast de zwangerschap ook de rouw van eerder verlies ervaart? Dan kan je ook kiezen voor haptotherapie bij zwangerschap.

Even praktisch:

Je kunt beginnen met zwangerschapshaptonomie als je je kindje in je buik voelt bewegen. Meestal is dat rond de 20ste week.

De begeleiding bestaat uit 5 sessies van 50 minuten vóór de geboorte. Na de geboorte komen jullie met je kindje nog een keer langs.

Er is dan aandacht voor het geboorteverhaal en hoe het nu met jullie gaat. Je partner heeft een actieve rol, daarom is het heel waardevol als de partner erbij is. Het is geen verplichting. Als je geen partner hebt, kun je alleen komen, of met iemand waar je je prettig bij voelt.

praktijkruimte

Praktijkgegevens

Telefoon: 06 231 891 22
E-mail: info@paulagroeneveld.nl

Godfried Bomansstraat 2
4103 WR Culemborg

Registraties

Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)

Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ)

Geregistreerd docent bij CRKBO

Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB)