Stress, overbelasting en burn-out

Burn-out

Als stress chronisch wordt

Stress kennen we allemaal. Stress wanneer je iets spannends gaat doen of stress bij een drukke dag. Als het goed is verdwijnt de stress weer als de drukte voorbij is. Van deze stress worden we niet ziek omdat je lichaam flexibel is en deze belasting kan opvangen. Chronische stress kan je lichaam ontregelen, waardoor je last krijgt van lichamelijke en geestelijke klachten.

Klachten

Klachten die voorkomen bij chronische stress zijn: lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden, concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, gevoel van falen, paniekaanvallen, slaapproblemen, piekeren, gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen. Daarnaast kan je ook pijnklachten hebben, zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn.

Oorzaken

Oorzaken van chronische stress zijn divers. Het kan te maken hebben met persoonlijke eigenschappen; bijvoorbeeld hoe je omgaat met druk, met grenzen, met je beleving van verantwoordelijkheid. Regelmatig zijn het harde werkers, doorzetters en mensen met een groot besef van verantwoordelijkheid en mensen die graag anderen willen helpen die overbelast raken of burn-out. Meestal spelen ook de werksituatie en/of thuissituatie een rol.

Haptotherapie en stress

Haptotherapie helpt je om je bewust te worden van je voelend vermogen. Bijvoorbeeld je wordt je bewust van je lijfelijke signalen bij verschillende soorten druk, je voelt je grenzen en je ervaart hoe je hiermee omgaat.

Vaak weet je verstandelijk heel goed hoe je in elkaar zit en wat je zou moeten doen, of waar de oorzaken liggen. En toch lukt het je niet om het tij te keren. Door bij haptotherapie te ervaren hoe je lijf reageert en hoe het voelt en door te oefenen met andere mogelijkheden, zal je ook in het dagelijkse leven meer mogelijkheden tot je beschikking krijgen.

Naast de bewustwording van je gevoel is haptotherapie ook effectief omdat de therapie invloed heeft op het gedeelte van de hersenen waar ook de stressreactie wordt getriggerd. Dit is je limbische systeem in je hersenen, een primitiever gedeelte van je brein wat ook reptielenbrein wordt genoemd.

Bij stress bereid dit deel van de hersenen, via veranderingen in de hormoonbalans het lichaam voor op actie. Je bent klaar om te vluchten, vechten of bevriezen. Dit is effectief bij gevaar. Wanneer het gevaar geweken is herstelt de balans in het lijf en kan je weer ‘normaal’ functioneren. Wanneer de stress chronisch raakt dit herstelmechanisme verstoord.

De aanraking bij haptotherapie heeft direct invloed op dit primitievere deel van je brein. Het deel wat grote invloed heeft op je gevoel van stress, maar ook op gevoelens die we als positief ervaren, zoals gevoelens van veiligheid, (zelf)vertrouwen, geborgenheid en verbondenheid.

Daarmee helpt haptotherapie je om weer in contact te komen met gevoelens die we veelal als prettig ervaren en het geeft je, door bewustwording van je gevoelens en patronen, nieuwe mogelijkheden in de omgang met stressvolle situaties.

praktijkruimte

Praktijkgegevens

Telefoon: 06 231 891 22
E-mail: info@paulagroeneveld.nl

Godfried Bomansstraat 2
4103 WR Culemborg

Registraties

Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)

Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ)

Geregistreerd docent bij CRKBO

Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB)