Haptotherapie bij zwangerschap

zwangerschap spiegel 2

Ben je in verwachting maar voel je je niet prettig?

Zwanger zijn is een ervaring die je leven veranderd. Je wilt zo graag dat je van het bijzondere proces kunt genieten, maar helaas kan de zwangerschap je zwaar vallen. Je kunt je somberder voelen of veel meer stress ervaren dan voor de zwangerschap. Misschien snap je waar deze gevoelens vandaan komen, maar het kan ook dat het je overvalt.

Een belangrijk besef is dat je lijf tijdens de zwangerschap voortdurend een nieuwe balans zoekt. Dit is fysiek voelbaar in het dragen van een groeiende buik met groeiend kindje, je bekken en borsten die anders aanvoelen. En psychisch is het merkbaar doordat je gemoedsrust en je emoties veranderen o.a door een veranderende hormoon-balans. Dit kan gunstig uitpakken. Je voelt je sterk, stabiel, intiem met het kindje in je buik en met je partner. Maar helaas kan het ook anders gaan. Je kunt de indruk hebben dat je jezelf niet meer bent. Misschien ben je meer prikkelbaar, labieler, heb je minder energie of voel je je somber.

Naast deze veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook eerdere ervaringen meespelen in je gedachten, je gevoelens en je emoties.

Zo kan je door een pittige of traumatische vorige bevalling of door een vervroegd afgebroken zwangerschap angstige gevoelens hebben over de zwangerschap of bang zijn voor de bevalling.

Het kan ook dat je zwanger bent geworden zonder dat je de wens had. Je hebt je er niet op ingesteld en maakt je ongerust over of je dit wel wil of over de stevigheid van jullie relatie.

Of je bent zwanger en hebt geen partner die betrokken is en kan ondersteunen.

Ook eerdere verlies van dierbaren, zoals een overleden kindje, kan de zwangerschap een grauwe sluier geven of schuldgevoelens oproepen. Tijdens je zwangerschap kom je opnieuw in een fase van rouw.

 

Je ongelukkig voelen tijdens de zwangerschap is vaak extra pijnlijk doordat mensen om je heen zo blij voor je zijn. Zwangerschappen worden vaak omhuld met intens geluk. Om dan aan te geven dat je je zorgen maakt of je niet gelukkig voelt vraagt om moed. En het kan je verbonden voelen met je partner in de weg staan.

Wat biedt haptotherapie ?

Er is ruimte voor je of je of jullie verhaal, belevingen en gedachten. Tijdens de therapie is aandacht voor je gevoelens en emoties. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het baby'tje in de buik en ook jij als moeder en je partner zijn in volle ontwikkeling. zowel fysiek als emotioneel. De begeleiding helpt je om je hier meer bewust van te zijn.

Wat verder aan bod komt:

  • Je of jullie maken spelenderwijs contact met je kindje,
  • Je leert als partner hoe je moeder en kind het beste kunt ondersteunen tijdens de zwangerschap en de bevalling,
  • Je leert hoe je je kindje het beste kan dragen om bekkeninstabiliteit en rugklachten te verminderen of voorkomen,
  • Je leert je kracht kennen en hoe je deze op een zo goed mogelijke manier kunt inzetten tijdens de bevalling,
    Je leert ze omgaan met de weeën, pijn en eventuele angst

Nadat jullie kindje is geboren, is het soms zoeken naar nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen die zijn plek inneemt in je gezin. Wanneer je behoefte hebt om na de bevalling langs te komen, dan zijn jullie van harte welkom. We kijken dan terug op de bevalling, bewonderen het kindje en is er aandacht voor de nieuwe balans.

Je partner heeft een actieve rol, daarom is het heel waardevol als de partner erbij is. Het is geen verplichting. Als je geen partner hebt, kun je alleen komen, of met iemand waar je je prettig bij voelt.

praktijkruimte

Praktijkgegevens

Telefoon: 06 231 891 22
E-mail: info@paulagroeneveld.nl

Godfried Bomansstraat 2
4103 WR Culemborg

Registraties

Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG)

Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ)

Geregistreerd docent bij CRKBO

Vereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders (VHZB)